Kanal Tedavisi Yenileme (retreatment)

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, aşırı çürümüş ya da enfeksiyonlu bir dişi onarmak için yapılan bir işlemdir. Prosedür, enfeksiyonla ilişkili ağrı ve tehlikeleri giderir. Kanal tedavisi sırasında diş eti bölgesi uyuşturulur ve diş hekimi tarafından enfekte olmuş pulpa çıkarılır. Enfekte pulpa tamamen çıkarıldıktan sonra dişin içi temizlenir ve dişin içi doldurulur. Diş aynı görünür ancak dişteki enfeksiyon tehlikesi ve hassasiyet ortadan kalkar.

Kanal Tedavisi Başarısız Olursa Ne Olur?

Kanal tedavisi başarısız olduğunda, etkilenen diş için birkaç farklı seçenek bulunur. Yeniden kanal tedavisi uygulanabilir, diş çekilebilir veya apisektomi işlemi yapılır. Apex Ağız ve Diş Sağlığı Kliniğimizde uzman hekimimiz, vakaya uygun tedavi yöntemlerinden bahseder ve en uygun tedaviyi uygular.

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri

·        Ağrı

·        Dişte hassasiyet

·        Diş ve çevresinde şişlik

·        İltihap

·        Dişte renk değişikliği

·        Dokunmaya ve basınca karşı duyarlılık

·        Sinüs problemleri

·        Travmatik diş yaralanmaları

·        Tıkanma

·        Tükürük kontaminasyonu

Retreatment Nedir?

Kanal tedavi tekrarı (retreatment) kısaca, kök kanal içinde yapılan tedavinin uzaklaştırılıp, yeniden kanal anatomisine uygun bir şekilde tedavinin tamamlanmasıdır.

Nasıl Bir Süreçtir?

Yenileme işlemi önceden yapılmış olan kanal tedavisi işlemi ile aynıdır. Tüm aşamalarında benzerlik gösterir. Yenileme işleminde dişin kanalı yeniden açılarak önceden konulmuş olan kanal içi dolgu malzemesi çıkarılır. Enfeksiyona maruz kalabilecek ek bir kanal veya ulaşılamayan bir bölgenin olup olmadığının kontrol edilmesi önemlidir. Sonraki aşamada kanal temizliği yapılır. Modern aletler ile yapılan dezenfekte işlemleri ile diş kanalı içi temizlenmiş olur. Temizleme işleminden sonra geçici veya daimi dolgu malzemesi ile diş kapatılır. Bazı durumlarda ise diş kaplaması yapılır. gerçekleştirilen tüm işlemlerde lokal anestezi uygulamasından dolayı her hangi bir şekilde ağrı veya sızı hissedilmez. Sonradan oluşabilecek hafif sızılar 3 günlük süre sonunda son bulur.